The 2-Minute Rule for aort anevrizması belirtileri

Aort anevrizması, kanı göğüs ve gövde dahil olmak üzere bütün vüLower boyunca taşıyan ana arter olan aortta meydana gelen genişlemeye bağlı olarak balon benzeri kesecik oluşmasıdır. Aort damarındaki bu genişleme arter duvarının katmanlarından incelmeye neden olur ve kan sızabilir.

İş bu sayfada yer alan yorumlar, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı emri, talebi ve/veya ricası olmaksızın, ilgili hasta tarafından bağımsız olarak yazılmaktadır. Bu Net sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır.

Bazı durumlarda bu önemli sağlık sorunu doğuştan da gelebilmektedir. Genel olarak aort damar genişlemelerin en sık şekilde karşılaşılan nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Aile geçmişlerinde kardiyolojik sistemle ilgili olarak rahatsızlıklar veya ölümler yaşanmış olması

Aort genişlemesi genellikle damarın belirli bir kısmında kesecik oluşumu şeklinde gelişmektedir, bu sebeple karın veya göğüste gerçekleşmesine göre belirtileri farklı olmaktadır.

Aort anevrizması olan hastaların birçoğunda şikayet görülmemektedir. Bunun yanında anevrizma genel olarak başka ve ilgisiz bir durum için yapılan rutin sağlık taramaları esnasında çekilen bir röntgen filmi ile keşfedilir.

Herhangi bir sağlık sorunu olmayan ve ailesinde de kalp hastalığı bulunmayan kişilerin de; kadınların 45, erkeklerin ise 40 yaşından itibaren kalp ve damar sistemine yönelik periyodik muayene ve tetkiklerden geçmesi koruyucu sağlık açısından yerinde olacaktır. 

Torasik aort damarı göğüs bölgesindeki damar kaslarının elastikiyet kaybı ve koruyucu duvarlarının zayıflaması sonucu kan basıncı ile kesecik oluşturup şişmesi ve genişlemesidir.

Özellikle ileri evreye gelinceye kadar hastada belirgin şikayetlerin olmaması bununla birlikte gecikmenin de hayati hazard oluşturduğu aort anevrizması konusunda farkındalığın artması önem taşımaktadır.

Sağlık yolculuğunuzun kontrolünü ele aort anevrizması nedir almaya hazır mısınız? Randevunuzu hemen alın ve sağlıklı yaşam yolculuğunuza bugün başlayın!

Risk artmış olanlarda cerrahi müdahale gerekebilirken, riskin az olduğu grupta acil müdahale gerekmeyebilir. Danger az olsa da erken teşhis sayesinde anevrizmanın düzenli kontrolleri sağlanmış olur.

Günümüzde, anevrizma hastalarının neredeyse yüzde ninety’ında kapalı teknikler kullanılarak anevrizma onarımı yapılabilmektedir. Kapalı teknikler, kasıktaki atardamardan girilerek genişlemiş aort bölgesine içeriden stent yerleştirme veya kaburga aralığından yaklaşık 4 cm’lik bir kesi yaparak anevrizma olan bölgenin uygun bir yapay damar ile değiştirilmesi şeklinde uygulanabilir.

Öncelikle kalp hastalıklarından korunmak amacıyla her yaşta rutin kontroller önem taşımaktadır; 

Ameliyat sonrası ağrı problemi minimum invaziv operasyonlarda çOkay daha hafif ve kısa süre olur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *