Aort anevrizması içinde bozulan kan akışı sonucunda kan pıhtıları oluşabilir. Bu kan pıhtıları oluştuğu yerden ayrılır ve vücudun diğer bölgelerine giderse, inme, böbrek yetmezliği veya kalp krizi gibi organ hasarlarına neden olabilir.
Bu hastalıklar, genetik olarak aktarılabilen ve damar yapısında bozulmaya yol açan rahatsızlıklardır. Ayrıca, genetik mutasyonlar ve ailevi yatkınlık da anevrizma gelişimini kolaylaştırır.
Aort anevrizmalarının kesin nedeni daha iyi anlaşılmalıdır. Yine de, birkaç faktör aort duvarının zayıflamasına katkıda bulunabilir ve bu da anevrizma oluşumuna yol açabilir.
Elastikiyetini kaybeden bölgelerde kalbin belirli basınçla pompaladığı kan yavaş yavaş damarın zayıflayan bölgesinde kesecikler oluşturur ve genişlemeye başlar.
Anevrizma, damar duvarının zayıflaması ve kan basıncının etkisiyle genişlemesi sonucu oluşur. Bu durum, genellikle belirti vermeden ilerler ve zamanla damar yırtılma riski taşır.
Aort anevrizması olan hastaların birçoğunda şikayet görülmemektedir. Bunun yanında anevrizma genel olarak başka ve ilgisiz bir durum için yapılan rutin sağlık taramaları esnasında çekilen bir röntgen filmi ile keşfedilir.
Genetik yatkınlıklar aort anevrizmalarının gelişiminde önemli bir rol oynar. Marfan sendromu, Ehlers-Danlos sendromu ve ailesel torasik aort anevrizması sendromu gibi bazı kalıtsal durumlar riski artırabilir.
You'll be able to email the internet site proprietor to let them know you had been blocked. Be sure to include things like Whatever you had been doing when this site came up and also the Cloudflare Ray ID identified at the bottom of the webpage.
Aort anevrizmalarının en sık sebebi kontrolsüz tansiyon yüksekliği ve aterosklerotik damar hastalığı denilen damar duvarında kireçlenme olmasıdır.
Bunun yanında başarılı sonuçlara ulaşabilmek için erken davranmak da bir diğer önemli noktayı oluşturmaktadır.
Hazard artmış olanlarda cerrahi müdahale gerekebilirken, riskin az olduğu grupta acil müdahale gerekmeyebilir. Threat az olsa da erken teşhis sayesinde anevrizmanın düzenli kontrolleri sağlanmış olur.
Oldukça nadir olarak aort anevrizması rastlanılmasına rağAdult males, karşılaşıldığı taktirde; zamanında müdahale edilmediği takdirde hastanın yaşamına neden olan aort damar yırtılması threat taşıyan bir hastalıktır.
Aort damarı yapı olarak kaslı ve elastik özellikte bir damardır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak veya yüksek tansiyona bağlı olarak kan basıncının aort duvarlarını zayıflatmaktadır.
Ayrıca romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi diğer romatolojik hastalıklar da aort anevrizması nedenleri arasında sayılabilir. Bu yüzden bu hastalıkların bir romatoloji uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekir.