Zamanımızda oldukça yaygın olarak karşılaşılan bir sorun olan kalp damar tıkanıklıkları tedavisinde faydalı ve şifalı olan sebze ve meyvelerden bol miktarda tüketmek gerekmektedir
Bu hastalıklar, genetik olarak aktarılabilen ve damar yapısında bozulmaya yol açan rahatsızlıklardır. Ayrıca, genetik mutasyonlar ve ailevi yatkınlık da anevrizma gelişimini kolaylaştırır.
Anevrizma nedenleri kesin olarak bilinmese de birtakım koşullar AORT anevrizması gelişmesine katkıda bulunabilir. Bu faktörler şunları içerir:
SoğBritish isles Terleme ve Hızlı Nabız: VüSlash, kan kaybına tepki olarak hızlı nabız ve terleme ile yanıt verir.
Ancak anevrizmada yırtılma olması durumunda, hastanın acil olarak operasyona alınması gerektiğinden, ne yazık ki hastaların bir kısmı kapalı ameliyat şansını kaybedebilir. Bu hastalarda standart açık cerrahi yöntemlerle operasyon yapılır.
Sigara Kullanımı: Özellikle böbrek damarlarının altında gelişen anevrizma ile sigaranın direkt bağlantısı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bununla birlikte daha çAlright abdominal anevrizmaların oluşmasında rol oynar.
Herhangi bir sağlık sorunu olmayan ve ailesinde de kalp hastalığı bulunmayan kişilerin de; kadınların forty five, erkeklerin ise 40 yaşından itibaren kalp ve damar sistemine yönelik periyodik muayene ve tetkiklerden geçmesi koruyucu sağlık açısından yerinde olacaktır.
Fizik kanunlarına göre aort yarıçapının karesiyle doğru oranda artan duvar gerilimi, zayıflamış ve incelmiş aort duvarında dışa doğru yırtılmalara (rüptür) ya da aort duvarını oluşturan katmanların birbirinden ayrışarak (diseksiyon) organlara giden dalların tıkanmasına, aortun bacaklara kadar ağır hasar almasına neden olabilir.
Özellikle ileri evreye gelinceye kadar hastada belirgin şikayetlerin olmaması bununla birlikte gecikmenin de hayati chance oluşturduğu aort anevrizması konusunda farkındalığın artması önem taşımaktadır.
Daha geniş anevrizmalarda ise açık ve kapalı ameliyat teknikleri kullanılarak anevrizma onarımı yapılabilir.
Göğüs bölgesinde veya sırtta ya da ikisinde birden aynı aort anevrizması belirtileri anda zonklamam benzeri derinden gelen ağrılar
Kan damarının genişlemesine neden olur ve yavaş yavaş büyüme eğilimindedir. Belli bir büyüklüğe ulaşan anevrizmalarda yırtılma veya patlama riski artar ve acil tıbbi müdahale gerektirir. AAort duvarlarında birtakım nedenlerle zayıflama oluştuğunda anevrizma riski görülebilir. Bu duruma “Aort anevrizması” veya “Aort balonlaşması” adı verilir.
Aort genişlemesi görüntüleme testleri ile veya genel sağlık muayenelerinde teşhis edilebilmektedir. Genel sağlık muayenesinde hekim genel semptomları değerlendirmek için ilgili testleri yaptırırken aort anevrizma hastalığının gelişme durumunu tespit edip gerekli yönlendirmeleri sağlamaktadır. Anevrizmanın tam tanıları için ultrason, tomografi, MRG gibi teknolojilerden faydalanılır.
Torasik aort anevrizmasının bu karmaşık anatomisinden dolayı, teşhis için tomografi ve emar daha çOkay kullanılır. Ultrason bazı durumlarda, anevrizma hakkında ayrıntılı bilgi verme konusunda yetersiz kalabilmektedir.