aort anevrizması nedir - An Overview

Anevrizma normalden daha büyük olduğunda ve komplikasyon geliştirdiğinde başka tarama ve tedavi yöntemleri gerekli olabilir.

Ateroskleroz yani damar sertleşmesi, damar duvarında kolestrol, yağ gibi maddelerin birikip plak oluşturmasıyla kan akışının ve damar yapısının bozulması durumudur.

Aynı zamanda hazırlanan bu çay sırasında süzülerek elde edilen posa içine oğul otu karıştırılarak içine biraz da limon suyu eklenerek yoğurulur. Macun kıvamı elde edince minik haplar haline getirilir ve her gün alınır. 

Anevrizma sonucunda kan basıncı nedeniyle damar katmanlarından sızıntı olabilir ve damar tamamen patlayarak vücutta kanama oluşturabilir.

Genç yaşta aort damarı genişlemesinden korunmak için düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırmanız ve sağlıklı aktiviteleri hayatınıza dahil etmeniz yeterli olacaktır.

Aort anevrizması için kanıtlanmış tek yaşam tarzı faktörü sigara içmektir. Sigara hem aort anevrizmasının oluşumunu hem de var olan anevrizmanın yırtılma olasılığını arttırır.

Çeşitli hastalıklar ve durumlar aort duvarının bir kısmının bozulmasına ve anevrizma oluşumuna neden olabilir. Bu nedenler şunlardır:

Aort anevrizmasına neden olabilecek enfeksiyonlar tedavisiz sifiliz, salmonella ve enfektif endokardit olarak sayılabilir.

Torasik aort anevrizmaları genelde abdominal aort anevrizmalarına göre daha karmaşık bir yapıya sahiptir.

Bunun yanında başarılı sonuçlara ulaşabilmek için erken davranmak da bir diğer önemli noktayı oluşturmaktadır. 

Aort damar genişlemesi belirtileri arasında en sık şekilde karşılaşılanları şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:

Günümüzde, anevrizma hastalarının neredeyse yüzde ninety’ında kapalı teknikler kullanılarak anevrizma onarımı yapılabilmektedir. Kapalı teknikler, kasıktaki atardamardan girilerek genişlemiş aort bölgesine içeriden stent yerleştirme veya kaburga aralığından yaklaşık 4 cm’lik bir kesi yaparak aort anevrizması anevrizma olan bölgenin uygun bir yapay damar ile değiştirilmesi şeklinde uygulanabilir.

Herhangi bir aort anevrizması, aort duvarındaki dejeneratif değişiklikler sonucu oluşabilir. Dejeneratif değişiklikler, torasik aort anevrizmaları için daha fazla hazard oluşturur.

Sitede yer alan tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili sorularınız için mutlaka doktoruza ya da bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *